Utilitzem cookies pròpies i de tercers i altres tecnologies per emmagatzemar i administrar les preferències de l'Usuari, habilitar contingut recol·lectar dades analítiques i d'ús, així com per a garantir el correcte funcionament d'aquesta web. Si continueu navegant per aquesta web, estarà acceptant seva instal·lació en els termes indicats a la nostra Política de Cookies. Més informació

Actualitat. Notícies

FEBRER
2017

L’Ajuntament es dota d’una eina d’anàlisi de les activitats per impulsar la promoció econòmica

CATEGORIA

L’Ajuntament de Reus, a través de la col·laboració entre el departament d’Activitats, de la regidoria de Medi Ambient, i el Servei de Tecnologies de la informació i Telecomunicacions, de la regidoria de Promoció Econòmica, ha posat en marxa l’Observatori d’Activitats Econòmiques, una eina informàtica de gestió basada en el big data i l’anàlisi de dades, que permet i facilita l’explotació estadística de la base de dades del registre municipal d’activitats econòmiques.

L’eina facilita l’anàlisi de la informació disponible a la base de dades i, per tant, permet disposar fàcilment d’informació sobre l’evolució de les altes i baixes de les activitats econòmiques, així com del detall per tipologia i sectors, o la seva distribució per barris de la ciutat. Les dades disponibles són des de 2011.

A nivell intern, l’Observatori d’Activitats Econòmiques facilita a l’Ajuntament la gestió de les dades sobre activitats econòmiques, i, per tant, l’obretura i tancament d’acrtivitats, l’anàlisi de tendències i, en definitiva, la planificació de polítiques públiques de promoció econòmica.

L’Ajuntament de Reus treballa ara en ampliar les potencialitats de l’Observatori, ja que les dades que ofereix poden creuar-se amb altres dades oficials, i obtenir informació molt més precisa sobre la ciutat. Actualment es treballa en la comparativa amb les dades de l’atur i de l’Impost d’Activitats Econòmiques.

Open Data
La informació sobre les activitats econòmiques es posarà a l’abast de la ciutadania a través del portal Open Data, que actualment està desenvolupant l’Ajuntament de Reus, i que formarà part del Portal de Transparència.

Així, a nivell extern, la informació permetrà l’elaboració d’estudis de mercat per a la implantació de noves activitats econòmiques a la ciutat. L’eina permetrà analitzar i comparar la informació municipal amb la d’altres entitats locals a través d’indicadors accessibles online.

El portal d’Open Data posarà a disposició pública conjunts de dades que gestiona l’administració en formats reutilitzables i oberts, responent així als principis de transparència i govern obert. L’objectiu és fomentar l’ús i la reutilització de la informació que té l’administració, donar màxima transparència a la gestió dels serveis públics i assolir un grau superior de maduresa de la transparència i el bon govern.

Un 5,75% d’activitats en 5 anys
En cinc anys, el número d’activitats econòmiques ha crescut un 5,75%, de 7.374 el 2011 a 7.798 el 2016. Les dades confirmen l’obertura de nous negocis, la qual cosa fa intuir la bona marxa de l’economia de la ciutat. Aqesta tendència coincideix amb l’evolució de l’atur. Reus està deixant endarrera, poc a poc, els anys més durs de la crisi econòmica. Entre el 2013 i el 2016 el número de persones aturades s’ha reduït a la ciutat passant de les 11.022 inscrites a l’OTG a les 8.188 inscrites a desembre del 2016.

Les dades de l’Observatori d’Activitats Econòmiques reflexen el pes del comerç a la ciutat, com a sector d’activitat més nombrós (2.123 activitats el 2016). El segueixen a distància el sector de l’hosteleria (748) i el de les indústries manufactureres (356).

Per tipologia, l’activitat més nombrosa és la dels establiments de begudes (bars), amb 395, seguida de les perruqueries (351) i els restaurants (284). Dins el sector del comerç, la tipologia més nombrosa és la del comerç de detall de peces de vestir, amb 259.

L’observatori permet localitzar les activitats sobre el plànol de la ciutat i veure quines zones hi ha mes concentració. Encapçala la taula el Casc Antic (596), seguit del barri del Carme (490), el carrilet (490) i Horts de Miró (475).


Com col·laborar amb AraCatalunya?