Creació i producció audiovisual, aposta formativa de Mas Carandell

Daniel Rubio Mas Carandell Ara Reus 01El passat mes de juny, la Casa d’oficis de Creació i producció audiovisual de Mas Carandell va cloure amb èxit la seva primera fase de sis mesos de formació iniciada al desembre del 2015; i va donar pas a la segona fase amb la contractació laboral, per un període de 6 mesos més, dels 16 alumnes que participen al projecte. El perfil professional dels participants en aquesta acció ocupacional és de joves de Reus amb formació bàsica, la majoria nois, i una mitjana d’edat aproximada de 20 anys.

Aquesta Casa d’Oficis és una aposta de Mas Carandell per fomentar la ocupació juvenil de qualitat, en aquest cas, en un àmbit professional de futur que ofereix moltes oportunitats. Des d’ara i fins a mitjans de desembre els joves treballaran en dos grans projectes diferenciats, però complementaris, sota l’orientació i l’assessorament dels respectius docents.

Especialitats
El projecte, impulsat des de l’Institut Municipal de Formació i Empresa, ha comptat amb dues especialitats, la de Disseny de continguts per videojocs i tècniques de modelat 3D i la d’Animació audiovisual d’espectacles. Cadascuna d’elles disposa d’una capacitat de 8 places i del respectiu docent especialista, professionals amb una sòlida experiència en el seu àmbit de treball i amb unes clares habilitats en el camp de la docència.

A més de la vessant tècnica, l’alumnat es forma en matèries més transversals com els idiomes, la comunicació, la recerca de feina o l’emprenedoria; totes molt lligades a l’especialitat i al treball per projectes. D’aquesta manera, s’ofereix un itinerari formatiu integral que permet i potencia la relació amb el sector professional i la maduresa professional.

Projectes de fi de curs

La metodologia de treball de les Cases d’Oficis es centra especialment en els aprenentatges basats en l’experiència i la pràctica. Nois i noies no només aprenen un cos teòric bàsic de la professió en la que volen desenvolupar-se, sinó que ho fan a través dels projectes que realitzen. D’aquesta manera paral·lelament a l’adquisició de coneixements tècnics i pràctics també adquireixen habilitats, competències i hàbits de treball.

Durant la fase actual, en la que els joves tenen un contracte laboral per part de l’IMFE Mas Carandell, cada grup treballa per desenvolupar un projecte final. En el cas de l’especialitat de videojocs, el grup té com objectiu la creació d’un videojoc de recerca de feina. Aquest producte final inclou tant la funcionalitat com el disseny de personatges, escenaris, animació i efectes especials, sonorització,etc. Per la seva banda, els joves de l’especialitat d’animació audiovisual centraran la seva tasca en l’organització de l’acte de presentació de l’aplicatiu a la ciutadania.

Altres projectes

A banda dels dos principals projectes de fi de curs, al llarg dels 12 mesos que dura el programa s’ha anat participant en d’altres de diversa singularitat així com en esdeveniments varis vinculats especialment a la ciutat de Reus, mitjançant la cooperació amb altres àrees, departaments municipals i entitats de la ciutat. Aquesta col·laboració, en el cas de l’especialitat de producció audiovisual, s’ha concretat en les àrees de Joventut, Cultura i Igualtat de gènere, realitzant encàrrecs com el seguiment de l’EPI jove, del Reussona o l’enregistrament de Dames i Vells durant la passada festa major de Sant Pere.

Els joves de videojocs per la seva part han participat recentment en un concurs canadenc de disseny 3D (CGarchitect Architectural 3D Awards) i han assistit a diversos esdeveniments del món del disseny i l’animació en 3D, com ara la fira Barcelona International Arts & VFX Fair (B’ars) o el XII Congrés Internacional del videojoc i l’oci interactiu Gamelab.

Els dos grups estan treballant de manera coordinada per crear l’eslògan i la imatge de la campanya de difusió de l’oferta formativa i de serveis de Mas Carandell pel curs 2016-2017 del proper mes de setembre. L’encàrrec que tenen és per una banda la creació de l’espot i per l’altra la imatge fixa que es podrà veure sobre tot en els OPIS i busos de Reus.

Finançament i continuïtat

La Casa d’Oficis de Mas Carandell és una acció subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Projecte Treball als barris i cofinançada pel Servei Públic d’Ocupació Estatal. L’equip tècnic de Mas Carandell ja està treballant en el disseny del projecte d’una nova Casa d’oficis per poder oferir, de nou, aquest recurs a partir del mes de desembre vinent. Aquesta acció s’està sol·licitant en el marc de la convocatòria Treball als barris oberta actualment des del SOC (Servei Públic d’Ocupació de Catalunya).