Actualitat. Notícies
2018
Oferta formativa i de serveis de Mas Carandell 2018-2019
CATEGORIA"Crea el teu futur amb Mas Carandell" és l’eslògan escollit per presentar la nova oferta de cursos i de serveis de Mas Carandell per l’any acadèmic que enceta aquest setembre. Aquest lema, juntament amb la imatge de campanya i l’edició d’un espot, han estat creació, per tercer any consecutiu, dels nois i noies de la Casa d’Oficis de Creació i producció audiovisual que es desenvolupa actualment en el marc del programa Treball als barris.
Mas Carandell arriba aquest octubre al seu 30è aniversari, motiu pel qual també s’ha creat, en aquest cas per part del servei de Comunicació, una marca distintiva que s’incorporarà als materials de difusió al llarg de l’any. Coincidint amb aquest fet es reprèn la publicació del catàleg de cursos i serveis "Informa’t", que arribarà al número 39 amb una línia renovada. La publicació, es distribuirà durant aquest mes, i també es podrà trobar en diversos punts de la ciutat.
L’oferta formativa que es presenta inclou 239 cursos (entre presencials, semipresencials i per Internet), així com diverses propostes d’orientació professional, intermediació laboral i desenvolupament local. Alguns cursos tindran vàries edicions per la seva demanda. La matrícula (o preinscripció en el cas d’accions que requereixen un mínim d’alumnes o bé una selecció prèvia d’aspirants), ja és oberta a través del web www.mascarandell.cat, o bé, presencialment a la secretaria del Mas en horari de 9 a 14h de dilluns a divendres al setembre, i que a partir d’octubre s’amplia els dilluns fins les 17h.
Està previst que el nombre d’accions que ofereix Mas Carandell s’incrementi d’ara a finals d’any, perquè actualment s'està treballant en la sol·licitud de projectes d’orientació, formació, ocupació i desenvolupament local, que es presenten al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i es preveu que s'aprovin per poder iniciar el mes de desembre.
L’oferta formativa
La nova oferta formativa es composta en un 59,8% de cursos per Internet, mentre que un 37,2% s’oferten en modalitat presencial i un 3% són semipresencials. Unes proporcions similars als darrers anys en els que la demanda d’accions formatives per Internet ha pres força.
S’ofereixen opcions en els àmbits professionals d’Administració i gestió, Agroalimentari, Comerç i màrqueting, Desenvolupament personal i RH, Emprenedoria i ocupació, Gestió empresarial, Educació i formació, Informàtica i comunicació, Innovació i desenvolupament, Imatge personal, Manteniment d’instal·lacions, Social i sanitari, Sostenibilitat i medi ambient i Turisme i restauració.
Cursos presencials
En la modalitat de cursos presencials, algunes de les novetats per àmbits són:
- L'apartat d'Administració i gestió proposa nous tallers intensius per posar-se al dia en matèria de sector públic: Llei de contractació pública, Llei de procediment administratiu, Nou reglament de Protecció de dades en són alguns exemples.
- L’oferta de Comerç i màrqueting afegeix cursos com Neurocomunicació i neuromàrqueting, Back office comercial o Gestió de magatzems amb tècniques de picking.
- L'àmbit de Desenvolupament personal i RH, és el que incorpora més novetats formatives. S’hi troben, entre d’altres, interessants propostes com la de Gestió i retenció de talent, el curs d’Oratòria, el d’Igualtat de gènere aplicada a l’àmbit laboral, el de Procés de reclutament i selecció a les PIME o el de Resiliència per superar adversitats. A tenir en compte que en Prevenció, l’especialitat de riscos laborals del sector metall, s’ofereix atenent a la obligatorietat de formar les plantilles d'aquest sector fins al desembre del 2019.
- Dins Educació i formació, la principal novetat és el curs sobre trastorns de l'espectre autista, TEA a l’aula, per afavorir la integració educativa d’alumnes amb autisme.
- A Innovació i desenvolupament, s’introdueixen també tallers de curta durada, en aquest cas per proporcionar un primer contacte amb noves tècniques com l’Elevator Pich, el Kick Off i Pensament creatiu, per esmentar-ne algunes. També s’inclou en aquest àmbit un curs d’Introducció al Big Data.
- A Social i sanitari s’incorporen els cursos de Suport vital bàsic. DEA, i DEA: Renovació. Així com el de Processos de dol, per conèixer com afrontar-los.
- I finalment a l’oferta d’Idiomes, el nou curs d’Iniciació a l’Holandès completa a les propostes d'iniciació d’Alemany, Francès i Rus ja existents.
Per descomptat s'hi poden trobar accions formatives que condueixen a l’obtenció de carnets o acreditacions professionals, com per exemple els d’Operador/a de carretons, d’Operador/a pont grua, de Manipulació de productes fitosanitaris o el de Manipulador d’aliments, entre d’altres.
Cursos semipresencials
En la modalitat semipresencial, s’inclouen 5 cursos de monitoratge (Monitor/a i Direcció de lleure, Monitor/a de menjador i transport escolar, Coordinació de menjador escolar -novetat 2018- i Vetllador/a en escoles), i l’Anglès B1 i B2 dissenyats segons el marc europeu i en base als nivells PET i First de Cambridge English Language Assessment.
Per Internet es compta un any més amb l’Aula virtual Mas Carandell que oferta 17 especialitats en tres àmbits: Idiomes, Informàtica i Agroalimentari a través de la plataforma Moodle. Mentre que pel que fa a l’oferta en línia de l’Aula Mentor, que Mas Carandell ofereix des de fa 15 anys en col·laboració amb el Ministeri d’Educació i Formació professional, inclou 126 cursos de diferents sectors professionals.
A nivell d’empreses, la matrícula a tots els cursos de Mas Carandell és bonificable per la Fundae, antiga Fundació Tripartita. A títol individual es recomana consultar els descomptes i condicions especials de preu en l’adquisició d’abonaments.
Programes subvencionats preferentment per persones en situació d'atur
A nivell de formació
S’espera ampliar d’ara a finals del 2018 l’oferta de cursos subvencionats a mesura que vagin essent aprovats per l’Administració corresponent, però es preveu oferir Certificats de professionalitat de nivells I,II i III de les famílies professionals d’Administració i gestió, Agrària, Sanitat, Serveis socioculturals i a la comunitat, així com especialitats formatives d’Anglès B1 i B2, i el programa Sefed (Simulació d'empreses amb finalitats educatives).
D’altra banda estan obertes les llistes d’espera dels pfi-PTT, Programes de formació i inserció per a joves sense l’ESO, amb la finalitat de cobrir les possibles baixes. I en perspectiva hi ha la d’una quarta Casa d’oficis de Creació i producció audiovisual i 3D per a videojocs per a joves del programa Treball als barris.
A nivell d’orientació laboral
Funcionen dos "Dispositius d’inserció laboral" per persones de Reus que es troben en atur. Un al barri del Carme i l’altre als barris Sol i Vista i la Immaculada. Les persones interessades es poden preinscriure ja que es preveu iniciar grups en breu. Aquest recurs es complementa amb el Tallers d’alfabetització digital per millorar l’ocupabilitat a través de la iniciació a la informàtica.
També es desenvolupa el programa "UBICAT", d’acompanyament a la inserció laboral per a dones de Reus, per a dones aturades o bé per millorar l’ocupació d’aquelles que treballen en condicions més precàries.
Es du a terme el "Fitxa 40", en col·laboració amb la regidoria de Benestar social, adreçat a persones beneficiàries de la Renda Garantida, que es va iniciar el passat mes de maig. "Programa 30Plus", adreçat a persones majors de 30 anys en situació d'atur, per participar en contractacions directes en empreses.
Altres
L’oferta formativa es completa, amb la d’orientació, intermediació laboral i els serveis per a empreses:
- La "Borsa de treball en línia", que el darrer any va gestionar 354 ofertes de feina de 190 empreses. I la gestió del "Portal d’ocupació de Reus", que integra tota l’oferta laboral del consistori, dels seus organismes i empreses municipals, així com les ofertes que les empreses del territori posen a la borsa de Mas Carandell.
- "Programa 30 Plus": Contractes laborals de 6 mesos subvencionats per a les empreses que contracten una persona participant al programa.
- L’Orientació professional (acadèmica i laboral, en les modalitats individual i en grup).
- "L’Espai Activa" per consultar ofertes de feina per internet amb el suport d’una orientadora. D’accés lliure. Organitzat al Mas i als Centres Cívics Carme i Ponent.
- El punt d’orientació i avaluació de competències digitals "ACTIC".
- Els punt d’orientació del procés "Acredita’t", per certificar les competències professionals adquirides amb l’experiència laboral o titulacions no reglades.
- I la "Consultoria en formació i recursos humans per les empreses", que dona suport a la creació de valor de les organitzacions a través del seu capital humà, amb serveis com la formació a mida, selecció de personal, avaluació de competències, anàlisi del clima i outplacement, entre d’altres.