Utilitzem cookies pròpies i de tercers i altres tecnologies per emmagatzemar i administrar les preferències de l'Usuari, habilitar contingut recol·lectar dades analítiques i d'ús, així com per a garantir el correcte funcionament d'aquesta web. Si continueu navegant per aquesta web, estarà acceptant seva instal·lació en els termes indicats a la nostra Política de Cookies. Més informació

Propostes presentades

JULIOL
2015
Ple municipal 13/07/2015

ple-municipal-13072015


MOCIÓ PER LA IMPLANTACIÓ DE LA TARGETA ESPORT GRAN

L'activitat física és essencial per a la salut de totes les persones, però sobretot en la etapa de la tercera edat. L'exercici practicat de forma habitual pot ajudar emocionalment als ancians de salut delicada sense causar-los dolor. Aquests resultats se sumen a l'evidència que l'activitat pot oferir beneficis més enllà del benestar físic.

L'envelliment definit com el conjunt de modificacions que el factor temps produeix en l'ésser viu, és un cicle més de la vida de l'ésser humà i com a tal, sempre arriba. La seva arribada condueix a una sèrie de pèrdues en les capacitats funcionals que, no només es veuran incrementades amb la falta d'activitat física, sinó que aquesta (la inactivitat) opera de la mateixa manera que l'envelliment.

Hi ha alguns factors de risc per patir malalties amb l'edat i la inactivitat: alimentació excessiva, hipertensió, tabaquisme i alcoholisme, sedentarisme, osteoporosi, obesitat, estrès, soledat.

Entre els factors que retarden l'envelliment estan: el somni adequat, activitat física continuada, bona alimentació i la participació social.

Des d’Ara Reus, una de les propostes que varem presentar en campanya electoral i que va rebre més resposta ciutadana va ser la implantació de la Targeta Esport Gran.

L’objectiu d’aquesta targeta és fomentar l’esport i la participació social entre les persones de la tercera edat tot creant línies de subvenció entre l’ajuntament i els clubs esportius de la ciutat, perquè en els horaris de menys afluència de públic els clubs puguin captar un major nombre d’usuaris i socis que a la vegada obtindran un descompte per la pràctica de l’esport.

El foment de la pràctica d'esport en les persones grans és essencial per disminuir els efectes de l'envelliment, i salvaguardar la capacitat per moure d'aquestes persones, ja que un dels factors característics de la vellesa és, precisament, la disminució de l'activitat física.

Els beneficis que pot aportar l'esport als més grans, també redunden en avantatges per a la societat, perquè contribueixen a reduir significativament els costos en sanitat i en cures assistencials.

Gràcies a la realització d'exercici durant la tercera edat podem obtenir molts beneficis en una àmplia varietat d'àrees del cos, així podem comentar:

  • Augmenta la sensació de benestar general.
  • Controla el pes del cos.
  • Rebaixa el greix corporal.
  • Redueix el risc de poder desenvolupar diverses patologies com: alteracions cardíaques, hipertensió.
  • Disminueix l'estrès i l'insomni.
  • Millora la salut física i psicològica de forma general.
  • Enforteix el concepte d'autoestima, i de la imatge corporal.
  • Ajudar a controlar el nivell de lípids, sucre en sang, etcètera.

És bo saber que gran part d'aquests efectes beneficiosos s'aconsegueix amb una pràctica regular d'exercici físic, tornant a l'estat anterior quan es deixa de realitzar-los.

Pels motius anteriorment exposats, Ara Reus proposa adoptar els següents acords:

  1. Que l'Ajuntament de Reus iniciï un estudi per la implantació de la Targeta Esport Gran mitjançant la Comissió de Persones en la que pugui participar tot els grups municipals i tècnics corresponents que permeti la creació d’aquesta targeta amb la col·laboració dels Clubs i Entitats Esportives de la ciutat. 



MOCIÓ PER PROMOCIONAR I DINAMITZAR ELS MUSEUS DE REUS

El metge  i prehistoriador reusenc Salvador Vilaseca Anguera va aconseguir reunir al llarg de la seva vida una extraordinària col·lecció de materials arqueològics, procedents de nombrosos jaciments – explorats i excavats per ell mateix – situats a les comarques pròximes a la seva ciutat natal. Quan es va inaugurar l’actual Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca el 17 d’abril de 1984 es va fer realitat un dels projectes més llargament desitjats de la política reusenca del segle XX.

El Museu d’Arqueologia conserva i exposa una col·lecció importantíssima de materials paleontològics i arqueològics representatius de totes les cultures prehistòriques, protohistòriques, antigues i d’èpoques medieval i moderna, a través de les quals es pot explicar la vida quotidiana dels nostres avantpassats, a partir de troballes realitzades principalment al Baix Camp, al Priorat, Riera d’Ebre i a la Conca de Barberà.

Reus també disposa del Museu d’Art i Història de Reus, inaugurat l’any 1934 a la casa Prim Rull. El seu fons d’Art és ampli i divers on ens trobem peces d’art religiós com són els antics retaules medievals, renaixentistes i barrocs, libres amb miniatures de gran valor i la col·lecció d’oficis lligats a l’economia pre-industrial i d’aspectes lligats a la vida quotidiana del passat, paraments de la llar, peces lligades a l’ofici, a la tècnica  i al vestuari. El conjunt d’aquestes peces ens permeten explicar períodes històrics en els que la nostra ciutat va esdevenir la segona ciutat ciutat de Catalunya.

El Conjunt de totes les col·leccions dels nostres Museus conformen un dels fons més importants de Catalunya i la seva tasca de conservació és important i complexa. Aquest patrimoni que durant prop de 80 anys Reus ha estat capaç de preservar ara som nosaltres els que tenim la obligació de promoure-ho i traspassar-ho a generacions futures.

Creiem que hi ha aspectes a millorar en la promoció de la cultura de la nostra ciutat on el Museus  podrien jugar un paper clau com espais on s’expliqués el passat  durant el qual Reus esdevé la segona ciutat més important de Catalunya.

Tenim història que difondre com per exemple el comerç de l’Aiguardent del segle XVIII, la capitalitat de Reus com a centre comercial, la indústria tèxtil, la formació d’una burgesia moderna que va ser clau per a la consolidació del modernisme com a marca reusenca... D’aquesta forma tots aquells que ens visitessin podrien tenir una visió més ajustada i profunda de la nostra ciutat, i fer-ho més dinàmica i didàctic pel públic amb visites guiades, teatralitzades, les nits dels museus, talles mòbils per escoles...

A més, el departament de Cultura va rebre una gran retallada pressupostaria i des d’Ara Reus creiem que aquesta davallada d’injecció econòmica en els museus va en detriment de la nostra cultura, de la nostra història i  en definitiva de la nostra ciutat.

En aquest sentit creiem que podríem crear una iniciativa ciutadana en la que els Reusencs poguessin apadrinar peces dels Museus amb un valor simbòlic que podria ser en concepte del cost la llum que consumeix la bombeta o pel manteniment de les mateixes peces.

Pels motius anteriorment exposats, Ara Reus proposa adoptar els següents acords:

  1. Obrir de forma regular tots els museus de Reus amb l’objectiu potenciar la nostra cultura als ciutadans de Reus i als visitant i turistes de la nostra ciutat..
  2. Crear i difondre iniciatives com l’apadrinament de peces dels Museus que tinguin com a finalitat l’aportació econòmica pel manteniment dels Museus.
  3.  Crear i difondre iniciatives amb l’objectiu de dinamitzar els Museus de Reus.


Com col·laborar amb AraCatalunya?