Utilitzem cookies pròpies i de tercers i altres tecnologies per emmagatzemar i administrar les preferències de l'Usuari, habilitar contingut recol·lectar dades analítiques i d'ús, així com per a garantir el correcte funcionament d'aquesta web. Si continueu navegant per aquesta web, estarà acceptant seva instal·lació en els termes indicats a la nostra Política de Cookies. Més informació

Propostes presentades

OCTUBRE
2014
Ple municipal 17/10/2014

ple-municipal-17102014


MOCIÓ PER LA INSTAURACIÓ D’UN NOU MODEL DE GESTIÓ PEL SUBMINISTRAMENT EN RÈGIM D’ARRENDAMENT DE L’ENLLUMENAT DE NADAL

En poques setmanes s’iniciaran les campanyes comercials nadalenques a la nostra ciutat i Reus com a capital comercial, es convertirà en un dels punt geogràfics comercials més importants de Catalunya. 

Les campanyes de Nadal són les més esperades pels botiguers i empresaris del nostre comerç, que veuen aquestes dates com una oportunitat per recuperar les xifres negatives i els balanços econòmics dels seus establiments. 

No ens vindrà de nou si exposem la dificultat i les reivindicacions que des del nostre comerç, encapçalat per la Unió de Botiguers de Reus, es reclama des de fa anys que es treballi conjuntament amb l'Agència de Promoció de Ciutat - antic Patronat de Turisme - per trobar noves fórmules de gestió en l’adjudicació de l’empresa instal·ladora de l’enllumenat, la renovació dels motius nadalencs o la forma de recaptació econòmica en que es designen els responsables de carrers per recollir el diners dels comerços.

Sense anar molt lluny, l’any passat diferents carrers del centre de la ciutat no van tenir decoració lluminosa nadalenca i d’altres van estar a punt que no ser il·luminats. La resolució de les llums al carrer Llovera no es va fer extensible als altres punts del centre de la ciutat. Raval de Santa Anna no van tenir llums de Nadal i del carrer Ample o Sant Joan penjaven un fils de llums impropis i poc dignes. Des del comerç de Reus es va titllar de manca de preocupació aquesta situació.

Més enllà de no posar-se d'acord a l'hora de pagar, els comerciants també es mostren crítics amb el sistema instaurat des dels seus inicis. Aquest obliga al representant del carrer anar botiga per botiga per cobrar l'import de la il·luminació. Això es tradueix en pèrdua de temps, discrepàncies, i en alguna ocasió, a haver de avançar ells mateixos els diners. Però les tasques del representant de carrer no acaben aquí, ja que és ell qui signa el contracte amb l'empresa d'instal·lació i, per tant, és sobre ell que recau la responsabilitat sinó s'ha abonat el preu que marca el contracte.

Ja són molts els anys que el comerç de Reus demana un canvi en la forma d'operar que no arriba i que no passa de les promeses. Les seves demandes se centren en el fet de trobar una fórmula de col·laboració en la qual sigui l'Agència de Promoció de Ciutat la principal encarregada de controlar que els cobraments estiguin al dia. En cas que això no passi de les promeses, la situació anirà a pitjor i cada any hi haurà menys motius nadalencs i menys lluïts.  

L'altre requeriment que s’hauria de complir per part del consistori és que destini una partida pressupostària fixa cada any a la instal·lació de les llums ja que es tracta d'una campanya més de promoció, de la qual surt beneficiada la imatge de tota la ciutat.

Segons ha pogut el nostre grup municipal el pressupost per l’enllumenat de Nadal és d’uns 40.000 euros. D’aquesta partida l’Ajuntament de Reus només cobreix un 20% de l’import total, mentre que el 80% del cost del lloguer i instal·lació dels motius decoratius l’assumeixen els botiguers.

Sorprenentment, tot i que el botiguers es fan càrrec del 80 % de l’import total del carrers enllumenats no són ells qui poden decidir el catàleg de l’enllumenat, ja que és l’Ajuntament que decideix de forma unilateral i sense consultar-ho amb els botiguers quins són els millors motius per a cada carrer.  

Els comerciants i botiguers de Reus fan un gran esforç per mantenir els seus negocis que aporten un valor afegit a la nostra ciutat i que són un motor econòmic vital per a Reus. És per aquests motius que es mereixen facilitats en una de les campanyes més importants de l’any.

Per tots aquest motius el grup municipal Ara Reus proposa adoptar el següent acord:

  1. Que l’Ajuntament de Reus acordi amb la Unió de Botiguers de Reus i els agents comerciants de la ciutat el nou model de cobrament i gestió on es convoqui mitjançant licitació pública amb procediment obert i amb varis criteris per a la seva adjudicació d’un contracte de subministrament en règim d’arrendament de l’enllumenat per a les Festes de Nadal.


MOCIÓ PER LA CONVOCATÒRIA D’UN CONCURS D’IDEES PER A L’ENLLUMENAT DE NADAL

La problemàtica amb l’enllumenat de Nadal s’ha fet pal·les en el darrers anys a la nostra ciutat. Carrers del centre de Reus com Raval Santa Anna, Carrer Ample, Carrer Sant Joan o Carrer Llovera, entre altres, han patit l’empobriment i la manca total de la il·luminació de Nadal.

Les festes de Nadal no només són dels comerciants del tomb de ravals si no també de tots els ciutadans de Reus que veuen les dates nadalenques com moments de joia, il·lusió i prosperitat.

Des de l’Ajuntament de Reus s’haurien d’engegar programes i/o iniciatives per tal d’aconseguir un enllumenat nadalenc únic, associat als seus atributs de ciutat innovadora, creativa i vinculada al disseny, alhora que pretén fomentar un esperit nadalenc proper i del gust dels seus ciutadans i ciutadanes.

La idea de convocar un Concurs d’Idees per a l’enllumenat de Nadal 2014 o 2015, seria una bona iniciativa per dinamitzar altres zones i eixos comercials de Reus. A aquest concurs es podrien presentar estudiants i professionals, novells i experimentats, del camp del disseny i de les indústries creatives, per a fer arribar les seves propostes d’enllumenat nadalenc en els trams designats de les vies de Reus.

Es tracta de trobar una decoració de Nadal per als carrers de Reus a l’alçada de la seva ciutadania i valorada estètica. Aquesta ornamentació ha de fomentar l’esperit nadalenc, tenint en compte components de tradició i innovació i alhora ser tècnicament sostenible i segura.

Com a ciutat internacionalment associada a la innovació, creativitat i disseny, Reus ha de plasmar aquests atributs en les propostes que guarniran la ciutat per Nadal, demostrant una vegada més la seva força creativa i innovadora.

El Concurs hauria de tenir uns objectius molt clars com són fomentar un enllumenat nadalenc proper i identificat amb la ciutat de Reus, aconseguir una decoració nadalenca atractiva i alineada amb els atributs de la ciutat, fomentar els sectors professionals del camp del disseny i les indústries creatives, dinamitzar el comerç situat en aquests dos carrers de ciutat i incorporar un nou element d’innovació i atractiu a la propera campanya nadalenca.

L’objecte final és que els ciutadans i els botiguers puguin fer una selecció entre les diferents propostes presentades que serien les escollides per a las següent campanya nadalenca.

El concurs hauria de comptar amb un jurat que s’ajustés a les normes especials aplicables als concursos de projectes regulats als articles 184 a 188 del RDL 3/2011, de 14 de novembre, pel que s’aprova el text refós de la Llei de Contractes del Sector Públic; així com una bases puntuables segons els criteris de descripció del projecte, especificacions tècniques, valoracions econòmiques i límits pressupostaris i/o representacions gràfiques, entre altres.

El procediment podria ser tramitat per part de l’Ajuntament de Reus d’acord amb les estipulacions d’aquestes bases, en el marc de la seva missió d’execució de les polítiques municipals de promoció econòmica per al suport a la iniciativa emprenedora, el creixement empresarial i l’ocupació.

Per tots aquest motius el grup municipal Ara Reus proposa adoptar el següent acord:

  1. Que l’Ajuntament de Reus estudiï la possibilitat de convocar un concurs públic i redacti les bases per al concurs d’idees per a l’enllumenat de Nadal 2015.


PREC PER LA INSTAURACIÓ D’UNA APP QUE PERMETI PAGAR L’APARCAMENT MUNICIPAL

Diversos Ajuntament de Catalunya estan implantant “app's” per a telèfons intel·ligents que permet pagar l'aparcament a les zones blava i pàrquing municipals des del propi dispositiu. L'aplicació acostuma a ser gratuïta i està disponible per a sistemes iOS i Android.

Es tracta d'oferir un sistema pioner als nostres ciutadans i als visitants que ofereix més comoditat en el pagament de l’estacionament dels vehicles. A més aquests sistemes permeten pagar exactament pel temps que s'hagi aparcat, sense necessitat de preveure els minuts que tindrà el vehicle estacionat ni de recarregar amb monedes o amb targeta de crèdit al parquímetre, i també estalvia cues. En definitiva és més àgil, més ràpid, més còmode i suposa un estalvi per al ciutadà.

Aquest tipus d'aplicacions funcionen amb un sistema de geolocalització que detecta on s'aparca, s'informa a l'usuari del tipus de tarifa que s'aplica en aquesta zona i mostra un mapa amb el lloc de l'aparcament perquè el propietari del vehicle sàpiga on l'ha estacionat.

El cobrament es podria fer en el compte corrent de l'usuari, que podria controlar en cada moment quant de temps porta el seu cotxe aparcat i el cost acumulat, i, quan l'estacionament té un límit de temps.

En definitiva és una aplicabilitat del mòbil en el "benestar del ciutadà" i s’emmarca en l'aposta per un model de ciutat intel·ligent – SMART CITY – en la que Reus hauria d’apostar.

Pels motius anteriorment exposats el grup municipal Ara Reus fa el següent prec;   

  1.  Que l’Ajuntament de Reus encarregui el desenvolupament d’una app que permeti pagar l’aparcament de zona blava i pàrquings municipals de la ciutat de Reus.

PREGUNTA EN RELACIÓ AL PROGRAMA CAP NEN SENSE SABER NEDAR

El curs passat un total de 1.210 alumnes de 30 escoles de la ciutat van participar del programa “Cap nen sense saber nedar” impulsat per la regidoria d'Esports de l’Ajuntament de Reus i coordinat per la societat municipal Reus Esport i Lleure SA.

El programa va adreçat als alumnes de 2n de primària de les escoles públiques, concertades i privades de la ciutat, a més de les escoles d’educació. El programa, que aquest curs ha celebrat de 28 edició, té com a objectiu que tots els nens i nenes de la ciutat adquireixin les habilitats aquàtiques bàsiques de la natació. L'activitat va iniciar-se el novembre i finalitza aquest mes de maig.

Des de la regidora d'Esports sempre s’ha destacat de la importància d’aquest programa.

Tenint en compte que ens hem adreçat al Regidor d’esports preguntant sobre el programa “Cap nen sense saber nedar” i no havent rebut resposta al respecte, el grup municipal Ara Reus fa les següents preguntes:

  1. Té previst la Regidoria d’Esports iniciar el programa “Cap nen sense saber nedar”?
  2. En cas afirmatiu, quan té previst la Regidoria d’esports iniciar el programa “Cap nen sense saber nedar”?


Com col·laborar amb AraCatalunya?